Op consultatie met uw kip of vogel

De laatste jaren zien we steeds meer kippen en vogels tijdens de consultatie. Dit kan gaan van vragen omtrent de verzorging, voeding, het knippen van de nagels, ontworming, behandeling van ectoparasieten, maar ook om meer gespecialiseerde problemen.

Bij de volgende vaak voorkomende klachten raden we een bezoek aan de dierenarts aan: manken, koorts, gewichtsverlies, diarree, pikwonden, bijtwonden, oogproblemen, hoesten, geelzucht, dermatologische problemen (ectoparasieten, kalkpoten, ...), het vastzitten van een ei, etc.

Een afspraak kan u telefonisch of online maken.

  • Er zijn in België regelmatig uitbraken van vogelgriep gevolgd door een ophokplicht. Houd regelmatig onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te zijn van deze ophokplicht.
  • Een kip reguleert zijn eigen warmte via het verenpak. Het is niet nodig om het kippenhok te verwarmen in de winter.
Ontworming bij de kip
Wormei bij een kip

Bij hobbykippen treffen we regelmatig lintwormen, spoelwormen en haarwormen vast. Hierdoor kan uw kip lijden aan gewichtsverlies, lusteloosheid, “bol zitten”, groeivertraging en diarree. Sommige kippen kunnen stoppen met de eiproductie of krijgen hierdoor zelfs een bleke kam. Uw kip vertoont niet altijd deze symptomen en in sommige gevallen merkt u zelf niets van deze worminfecties.

We raden aan om uw kippen 2 keer per jaar preventief te ontwormen om uw dieren zo in optimale conditie te houden. Ontworming kan gebeuren via het drinkwater en is makkelijk toe te dienen.

Heeft u nog vragen over de ontworming? Vraag gerust even raad aan onze dierenartsen.

Rode bloedmijt en ectoparasieten
Rode bloedmijten bij een kip

De rode bloedmijt is een kleine rood/grijze mijt die zich verstopt in spleten van het kippenhok. De mijt ontwikkelt zich in een warme omgeving zeer snel en kan voor onrust zorgen bij de kippen. Kippen kunnen ervan veren pikken, moeilijk op stok gaan en een bleke kam krijgen. Daarnaast kan de mijt ook zorgen voor een verminderde eiproductie.

Het is een mijt die moeilijk te bestrijden is. Een goede aanpak is zeer belangrijk, vraag hiervoor meer raad in ons dierenartsencentrum.

Andere ectoparasieten die voorkomen bij de kip zijn bijtende luizen. Luizen veroorzaken in het algemeen jeuk, irritatie en onrust. Daarnaast kan de veerkwaliteit achteruitgaat, waardoor het dier er onverzorgd uit kan zien.

Luchtwegproblemen

Luchtwegproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn bacteriën, virussen of schimmels de oorzaak maar dit is niet altijd het geval. Sommige parasieten zoals de gaapworm kunnen ook deze klachten geven. Daarnaast kan het zijn dat de omgeving een rol speelt. Een overmaat van stof of een slechte positie van het hok kan ervoor zorgen dat de luchtwegen van de kippen vatbaar zijn voor een infectie.

Wat ziet u bij een kip met luchtwegproblemen?

Het beeld van een kip met een luchtwegprobleem kan zeer divers zijn. Het kan zijn dat uw kip last heeft van één symptoom, maar meerdere zaken kunnen evengoed samen voorkomen. Hieronder enkele zaken waardoor u kan zien dat uw kip ziek is:

  • De ogen tranen, zitten dik of dicht
  • De oren aan de zijkant van de kop staan open
  • Niezen
  • De neusdop die niet meer geopend is
  • Hoesten
  • De veren staan bol
  • De kip is suf en beweegt weinig
  • Het is mogelijk dat de kip ook andere problemen heeft zoals gewichtsverlies en minder willen eten

Denkt u dat uw kip last heeft van deze aandoening, dan laat u dit best nakijken door onze dierenartsen.

Problemen met de eileg - legnood

Wanneer een kip geen mooi egaal gevormde eieren meer legt kan het zijn dat er problemen zijn met het legapparaat van de kip.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Infecties en/of hormonale veranderingen kunnen zorgen voor een ontsteking van de eileider waardoor het ei niet meer mooi gevormd wordt. Het is ook mogelijk dat de kwaliteit van de voeding de boosdoener is en dit herbekeken moet worden.

Hoe kan u zien aan uw kip dat er een probleem is met het leggen van eieren?

  • Afwijkende grootte van de eieren
  • Afwijkende vorm
  • Geen eischaal (windeieren)
  • Zeer breekbare eischaal

Wanneer een kip geen ei meer kan leggen maar er wel een ei aanwezig is, kan u spreken over legnood. De kip krijgt het ei niet naar buiten geduwd. De oorzaak is vaak een afwijkend ei (te groot, gebroken, dwarsligging). Een andere mogelijke oorzaak is dat de kip door een onderliggende ziekte te zwak is om het ei naar buiten te krijgen. Een kip met legnood kan u herkennen doordat ze rondloopt zoals een pinguin. Soms moet het ei er chirurgisch uitgehaald worden.