Op consultatie met je kip of vogel

De laatste jaren zien we steeds meer kippen en vogels tijdens de consultatie. Dit kan gaan van vragen omtrent de verzorging, voeding, het knippen van de nagels, ontworming, behandeling van ectoparasieten, maar ook om meer gespecialiseerde problemen.

Bij de volgende vaak voorkomende klachten raden we een bezoek aan de dierenarts aan: manken, koorts, gewichtsverlies, diarree, wonden, geelzucht, dermatologische problemen (ectoparasieten, kalkpoten, ...), etc.

Wormei bij een kip

Bij hobbykippen treffen we regelmatig lintwormen, spoelwormen en haarwormen vast. Hierdoor kan je kip lijden aan gewichtsverlies, lusteloosheid, “bol zitten”, groeivertraging en diarree. Sommige kippen kunnen stoppen met de eiproductie of krijgen hierdoor zelfs een bleke kam. Je kip vertoont niet altijd deze symptomen en in sommige gevallen merk je zelf niets van deze worminfecties.

We raden aan om je kippen 2 keer per jaar preventief te ontwormen om je dieren zo in optimale conditie te houden. Ontworming kan gebeuren via het drinkwater en is makkelijk toe te dienen.

Heb je nog vragen over de ontworming? Vraag gerust even raad aan onze dierenartsen.

Rode bloedmijten bij een kip

De rode bloedmijt is een kleine rood/grijze mijt die zich verstopt in spleten van het kippenhok. De mijt ontwikkelt zich in een warme omgeving zeer snel en kan voor onrust zorgen bij de kippen. Kippen kunnen ervan veren pikken, moeilijk op stok gaan en een bleke kam krijgen. Daarnaast kan de mijt ook zorgen voor een verminderde eiproductie.

Het is een mijt die moeilijk te bestrijden is. Een goede aanpak is zeer belangrijk, vraag hiervoor meer raad in ons dierenartsencentrum.

Andere ectoparasieten die voorkomen bij de kip zijn bijtende luizen. Luizen veroorzaken in het algemeen jeuk, irritatie en onrust. Daarnaast kan de veerkwaliteit achteruitgaat, waardoor het dier er onverzorgd uit kan zien.