Castratie en Sterilisatie

De termen castratie en sterilisatie worden door elkaar gebruikt terwijl er in werkelijkheid toch een verschil is.

Het wegnemen van de testikels of eierstokken heet in medische termen een castratie. Terwijl het onvruchtbaar maken door het onderbreken van de eileider of zaadleider, een sterilisatie wordt genoemd.

In de volksmond gebruiken we echter de algemene term sterilisatie bij een vrouwelijk dier en castratie bij een mannelijk dier.

Voorafgaand aan de ingreep wordt er met de dierenartsen besproken wat er van toepassing is op uw dier. Aangezien elk dier anders is, gebeurt een castratie en sterilisatie steeds op maat, naar wat voor uw dier het beste geacht wordt.

Na de ingreep bellen we u even op over het verloop van de ingreep en indien uw geliefde viervoeter goed wakker is mag hij/zij dezelfde dag nog naar huis.

Aarzel niet om ons te contacteren indien u verdere vragen heeft over het verloop van de chirurgie of over wat er van toepassing is voor uw dier.

Castratie kat

Casteren van een kater of mannelijke kat wil zeggen dat beide testikels weggenomen worden. Dit gebeurt onder anesthesie via een kleine operatie.

Het castreren van een kater is wettelijk verplicht.

Enkele voordelen van castratie:

  • De sterk ruikende urinegeur (katergeur) verdwijnt
  • Minder agressie met minder wondjes door het vechten (en zo ook minder kans op het krijgen van kattenaids en kattenleucose
  • Minder drang om ver weg te lopen
  • Verminderde frequentie van sproeien
Wist u dat?
De penis van een intacte kater stekels bevat en pijnlijk kunnen zijn voor de kattin bij geslachtsgemeenschap. Na de castratie verdwijnen deze stekels door de daling van de hormonen.

Sterilisatie kattin

Bij het steriliseren van een vrouwelijke kat of kattin worden beide eierstokken verwijderd. Deze chirurgische ingreep wordt onder volledige anesthesie gedaan.

Het steriliseren van een kattin is wettelijk verplicht.

Enkele voordelen van het steriliseren:

  • Geen krolsheid meer
  • Minder urineren in huis
  • Geen onverwachte dracht
  • Minder kans op melkkliertumoren
  • Geen kans meer op eierstoktumoren of baarmoedertumoren
  • Geen kans meer op een baarmoederontsteking

Castratie hond

Het castreren van een hond wordt meestal niet gedaan, tenzij om een medisch probleem op te lossen. Castreren van een angstige hond kan deze angstgevoelens versterken en kan later zorgen voor gedragsproblemen. Aangezien een castratie een definitieve ingreep is, wordt vaak aangeraden om eerst een chemische castratie door middel van een hormonaal implantaat uit te proberen. Hierbij wordt een hormonaal implantaat onder de huid geplaatst, wat vergelijkbaar is met het plaatsen van een chip.

Het hormonaal implantaat remt de productie van geslachtshormonen af en geeft een vergelijkbaar effect met een castratie. Het is echter van tijdelijke aard en uitgewerkt na 6 of 12 maanden (afhankelijk van het type implantaat). Het voordeel van deze chemische castratie is dat de hormonen uitwerken en er geen permanent effect achter blijft. Indien er toch gedragsveranderingen optreden, zijn deze maar van tijdelijke aard. Daarnaast hoeft uw hond voor het plaatsen van een implantaat niet onder narcose.

Wanneer chemische castratie goede resultaten geeft, kan overgegaan worden op definitieve chirurgische castratie.

Een chirurgische castratie wordt zonder voorafgaande chemische castratie meteen uitgevoerd bij een dringende medische noodzaak (bv. testikelkanker of prostaatproblemen). Bij een chirurgische castratie worden de testikels weggenomen via een kleine incisie in de lies. Deze chirurgische ingreep gebeurt onder volledige anesthesie.

Sterilisatie hond

De sterilisatie van een teef of vrouwelijke hond houdt in dat de eierstokken en indien nodig de baarmoeder verwijderd wordt. Dit gebeurt via een chirurgische ingreep onder volledige narcose. Een sterilisatie is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van uw hond, vandaar dat dit tijdens de consultatie uitgebreid met de dierenarts besproken wordt. Aangezien elke hond ook anders is, wordt niet elke hond op dezelfde leeftijd gesteriliseerd en wordt het voor sommige rassen zelfs niet aangeraden.

Castratie konijn

De castratie van een mannelijk konijn kan reeds gebeuren vanaf de leeftijd van 4 maanden.

Vooraleer de castratie uitgevoerd wordt, voeren de dierenartsen een algemene gezondheidscontrole uit. Er wordt dan ook gekeken of beide testikels aanwezig zijn. Na deze controle wordt het mannelijk konijn onder volledige anesthesie gebracht. Net zoals bij het vrouwelijk konijn gebeurt dit onder gasanesthesie en nauwkeurige monitoring.

Enkele voordelen van castratie:

  • Minder agressie (zowel naar andere konijnen als naar de baasjes)
  • Minder sproeien
  • Geen ongewenste nestjes
Wist u dat?
  • Een mannelijk konijn een rammelaar wordt genoemd
  • Na de castratie een mannelijk konijn nog enkele weken vruchtbaar is

Sterilisatie konijn

Konijnen zijn heel vruchtbare dieren, vandaar dat er aangeraden wordt om het vrouwelijk konijn al te steriliseren op jonge leeftijd. Een sterilisatie op jonge leeftijd heeft enerzijds als voordeel dat de moer niet drachtig meer kan worden, anderzijds is er geen risico meer op baarmoederkanker. Baarmoederkanker is een vaak voorkomende kanker bij konijnen en zaait ook snel uit naar de longen.

De sterilisatie gebeurt onder volledige anesthesie. Bij konijnen wordt er een aangepast verdovingsprotocol gebruikt om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er wordt gebruik gemaakt van gasanesthesie en een warmtematje om de temperatuur op peil te houden. Daarnaast wordt er een infuus geplaatst en gedurende de volledige narcose worden alle parameters van het konijn nauwkeurig gemonitord.

Wist u dat?
  • Een vrouwelijk konijn opnieuw drachtig kan worden 24 uur na haar vorige bevalling
  • 80% van de niet-gesteriliseerde konijnen baarmoederkanker ontwikkelt
  • Een vrouwelijk konijn ook voedster of moer genoemd wordt