Op consultatie met uw kat

Tijdens onze consultaties kan u met uw kat terecht voor allerhande vragen en problemen. Er wordt ook steeds informatie gegeven over de castratie, sterilisatie, vaccinaties, tandcontrole, het plaatsen en controleren van een chip, voedingsadvies, verzorging, het knippen van de nagels, ...

Onze praktijk is cat-friendly, dit wil zeggen dat we alles in het werk stellen om het bezoek van uw kat zo comfortabel mogelijk en stressvrij te maken.

Een afspraak kan u telefonisch of online maken.

  • Sommige katten ervaren een bezoek bij de dierenarts als onprettig door het aanwezig zijn van andere dieren. Daarom proberen we al vanaf het binnenkomen in de wachtzaal om het stressniveau van uw kat te verminderen. Bij het binnenkomen kan u de kattenkooi op onze katvriendelijke palen plaatsen zodat uw kat hoog zit. Dit is voor katten rustgevend en wordt als een veilige plaats beschouwd.
  • We maken gebruik van een Feliway verdamper in ons centrum, deze verspreidt anti-stress hormonen om uw kat tot rust te brengen tijdens hun bezoek.
Vaccinatie

Niet-gevaccineerde dieren lopen het risico op ernstige infectieziektes, die bovendien levensbedreigend kunnen zijn. Door uw huisdier te laten vaccineren, kan u hem of haar een optimale bescherming geven tegen deze ziektes.

Elk huisdier is verschillend en heeft ook een vaccinatieschema op maat nodig. Samen met u bekijken we tijdens de consultatie wat uw dier nodig heeft.

Als kattendierenarts geven onze dierenartsen u tijdens de consultatie ook meer info over de kittenvaccinaties, ziektes waartegen gevaccineerd moeten worden en het vaccinatieschema bij de kat.

Nieuw kitten

Bij het verwelkomen van een nieuwe kitten in uw gezin, is het belangrijk om de algemene gezondheidstoestand van uw kitten te laten controleren. Zo wordt hij/zij nagekeken op aangeboren afwijkingen zoals bv een gespleten gehemelte, hartproblemen, navelbreuken, tandafwijkingen, etc.

Het is ook belangrijk dat het kitten een chip krijgt (wettelijk verplicht) en dat deze op de eigenaar geregistreerd wordt. Het plaatsen van de chip is niet-invasief en kan tijdens het consult gebeuren. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt onderhuids ingebracht.

De verzorging van uw kitten wordt uitgebreid besproken tijdens de consultatie en we geven u enkele handige tips mee over de opvoeding van uw dier.

Het is ook belangrijk om uw kitten te vaccineren. Net zoals bij puppy's beginnen kittens hun leven met een gedeeltelijke immuniteit die hij/zij meekrijgt van de moeder. De eerste levensweken krijgen kittens van hun moeder antistoffen mee waardoor ze beschermd zijn tegen enkele ziektes. Na deze eerste levensweken dalen deze antistoffen snel waardoor het belangrijk wordt om uw kitten opnieuw te beschermen door te vaccineren. Vaccineren zorgt voor een stimulatie van het eigen afweersysteem en de opbouw van goede bescherming en is absoluut noodzakelijk.

De vaccinaties worden idealiter gegeven op de leeftijd van 9 weken, 12 en 16 weken. De vaccinaties worden tijdens de consultatie verder besproken evenals de ontworming en vlooienpreventie.

  • Een kitten heeft nood aan veel afleiding. Zorg daarom voor voldoende speelgoed in huis en een hoge krabpaal.
  • Elk kitten is anders. Sommige hebben meer tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe situatie en verstoppen zich. Laat uw kitten dan rustig zitten tot hij/zij zich comfortabel voelt om zelf te komen ontdekken.
Seniorscreening

Wanneer uw kat een dagje ouder wordt, is het belangrijk om hem of haar bij dit proces goed te begeleiden. Zo is het van groot belang om uw dier goed op te volgen en problemen tijdig te diagnosticeren.

Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het reeds belangrijk uw kat te screenen voor mogelijks onderliggende problemen. Katten zijn meesters in het verstoppen van pijn en aandoeningen zoals onder andere nierproblemen, schildklierproblemen en hartproblemen. We raden aan om tijdens de seniorscreening een bloedonderzoek uit te voeren en zo onderliggende nierproblemen, leverproblemen, bloedarmoede en veel meer op te sporen. Indien een aandoening tijdig aan het licht gebracht wordt, kan de levenskwaliteit van uw dier sterk verhoogd worden.

Bij ouder wordende katten is het ook vaak nodig om een bloeddrukmeting uit te voeren en deze te controleren. Hypertensie of een te hoge bloeddruk kan ook aanleiding geven tot veel algemene problemen zoals oogproblemen met blindheid tot gevolg, nierproblemen, hartproblemen,... Met medicatie kan de bloeddruk onder controle gehouden worden.

Iets wat bij oudere dieren vaak opgemerkt wordt is dat de kat meer slaapt, rustiger is, minder springt op de stoel, moeilijker de trap op- en afgaat (en dit zelfs niet meer doet) of zelfs de stoelgang naast de kattenbak laat liggen. Bij deze klachten is het aangeraden om de gewrichtspijn te onderzoeken. In sommige gevallen helpt het nemen van een radiografie hierbij. Veel oudere dieren hebben last van artrose of pijnlijke gewrichten en kunnen door een goede behandeling zonder pijn door het leven gaan.

Wijzig de voeding van uw senior kat naar zijn/haar behoefte en metabolisme.
Nog op zoek naar de juiste voeding? Vraag raad aan onze dierenartsen.