Op consultatie met uw hond

Tijdens onze consultaties kan u met uw hond terecht voor allerhande vragen en problemen. Er wordt ook steeds informatie gegeven over de castratie, sterilisatie, vaccinaties, tandcontrole, het plaatsen en controleren van een chip, voedingsadvies, verzorging, het knippen van de nagels, reizen met uw dier naar het buitenland, ...

Een afspraak kan u telefonisch of online maken.

Vaccinatie

Niet-gevaccineerde dieren lopen het risico op ernstige infectieziektes, die bovendien levensbedreigend kunnen zijn. Door uw huisdier te laten vaccineren, kan u hem of haar een optimale bescherming geven tegen deze ziektes.

Elk huisdier is verschillend en heeft ook een vaccinatieschema op maat nodig. Samen met u bekijken we tijdens de consultatie wat uw dier nodig heeft.

Meer info over de puppyvaccinaties, ziektes waartegen gevaccineerd moeten worden en het vaccinatieschema bij de hond vindt u in de sectie vaccinaties of u kan natuurlijk altijd raad vragen aan onze dierenartsen.

Puppycontrole

Bij het aanschaffen van een nieuwe puppy is het belangrijk om de algemene gezondheidstoestand van uw pup te laten controleren. Zo wordt hij/zij nagekeken op aangeboren afwijkingen, hartproblemen, navelbreuken, tandafwijkingen, etc.

Het is ook belangrijk dat de chip nagekeken wordt en dat deze op de nieuwe eigenaar overgebracht wordt.

De verzorging van uw pup wordt uitgebreid besproken tijdens de consultatie en we geven u enkele handige tips mee over de opvoeding van uw dier.

Het is ook belangrijk uw puppy te vaccineren. Een puppy begint zijn leven namelijk met een gedeeltelijke immuniteit die hij/zij meegekregen heeft van de moeder. De eerste levensweken krijgen puppy’s van hun moeder antistoffen mee waardoor ze beschermd zijn tegen enkele ziektes. Na deze eerste levensweken dalen deze antistoffen snel waardoor het belangrijk wordt om uw pup opnieuw te beschermen door te vaccineren. Vaccineren zorgt voor een stimulatie van het eigen afweersysteem en de opbouw van goede bescherming en is absoluut noodzakelijk.

De vaccinaties worden idealiter gegeven op de leeftijd van 6 weken, 9 weken, 12 weken en 16 weken. De vaccinaties worden tijdens de consultatie verder besproken evenals de ontworming en vlooienpreventie.

Seniorscreening

Wanneer uw hond een dagje ouder wordt, is het belangrijk om hem of haar bij dit proces goed te begeleiden. Zo is het van groot belang om uw dier goed op te volgen en problemen tijdig te diagnosticeren. We kijken uw geliefde viervoeter na op aandoeningen zoals gewrichtsproblemen, oftalmologische problemen (oogaandoeningen), metabolische problemen, endocrinologische problemen (klieraandoeningen), neurologische klachten, gewichtsverlies etc.

Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het reeds belangrijk uw hond te screenen voor mogelijks onderliggende problemen. We raden aan om tijdens de seniorscreening een bloedonderzoek uit te voeren en zo onderliggende nierproblemen, leverproblemen, metabole problemen zoals onder andere suikerziekte, bloedarmoede en veel meer op te sporen. Indien een aandoening tijdig aan het licht gebracht wordt, kan de levenskwaliteit van uw dier sterk verhoogd worden.

Wijzig de voeding van uw senior hond naar zijn/haar behoefte en metabolisme.
Nog op zoek naar de juiste voeding? Vraag raad aan onze dierenartsen.
Op reis met uw hond

Voor u met uw dier naar het buitenland kan reizen zijn er enkele wettelijke bepalingen waaraan uw dier moet voldoen.

Voor reizen binnen de Europese Unie moet uw hond voldaan zijn voor volgende vereisten:

  1. Verplichte inentingen: uw hond moet verplicht gevaccineerd zijn voor rabiës of hondsdolheid. Daarnaast raden we aan om de vaccinatie status van uw hond up-to-date te houden
  2. Europees paspoort
  3. Identificatie aan de hand van een chip

Dieren jonger dan 15 weken mogen sinds 2014 niet reizen naar het buitenland.

De regels kunnen verschillen per deelstaat van de EU. Zo zijn bepaalde hondenrassen verboden in sommige deelstaten en zijn er soms verschillende vereisten nodig.

Gaat u met uw dier op reis binnen of buiten de EU? Vraag een advies op maat aan bij onze dierenartsen.

Ga voorbereid op reis. Voorzie uw hond steeds van voldoende drinkwater en verfrissing. Zorg voor een EHBO-kistje, eventueel een hondengordel of bench, de vertrouwde voeding van uw hond en een aantal speeltjes.