Op consultatie met je hond

Tijdens onze consultaties kan je met je hond terecht voor allerhande vragen en problemen. Er wordt ook steeds informatie gegeven over de castratie, sterilisatie, vaccinaties, chippen, verzorging, het knippen van de nagels, reizen met je dier naar het buitenland, ...

Bij het aanschaffen van een nieuwe puppy is het belangrijk om de algemene gezondheidstoestand van je pup te laten controleren. Zo wordt hij/zij nagekeken op aangeboren afwijkingen, hartproblemen, navelbreuken, tandafwijkingen, etc.

Het is ook belangrijk dat de chip nagekeken wordt en dat deze op de nieuwe eigenaar overgebracht wordt.

De verzorging van je pup wordt uitgebreid besproken tijdens de consultatie en we geven je enkele handige tips mee over de opvoeding van je dier.

Het is ook belangrijk je puppy te vaccineren. Een puppy begint zijn leven namelijk met een gedeeltelijke immuniteit die hij/zij meegekregen heeft van de moeder. De eerste levensweken krijgen puppy’s van hun moeder antistoffen mee waardoor ze beschermd zijn tegen enkele ziekten. Na deze eerste levensweken dalen deze antistoffen snel waardoor het belangrijk wordt om je pup opnieuw te beschermen door te vaccineren. Vaccineren zorgt voor een stimulatie van het eigen afweersysteem en de opbouw van goede bescherming en is absoluut noodzakelijk.

De vaccinaties worden idealiter gegeven op de leeftijd van 6 weken, 9 weken, 12 weken en 16 weken. De vaccinaties worden tijdens de consultatie verder besproken evenals de ontworming en vlooienpreventie.

Wanneer je hond een dagje ouder wordt, is het belangrijk om hem of haar bij dit proces goed te begeleiden. Zo is het van groot belang om je dier goed op te volgen en problemen tijdig te diagnosticeren. We kijken je hond na op aandoeningen zoals gewrichtsproblemen, oftalmologische problemen (oogaandoeningen), metabolische problemen, endocrinologische problemen (klieraandoeningen), neurologische klachten, gewichtsverlies etc.

Wijzig de voeding van je senior hond naar zijn/haar behoefte en metabolisme.
Nog op zoek naar de juiste voeding? Vraag raad aan onze dierenartsen.

Voor je met je dier naar het buitenland kan reizen zijn er enkele wettelijke bepalingen waaraan je dier moet voldoen.

Voor reizen binnen de Europese Unie moet je hond voldaan zijn voor volgende vereisten:

  1. Verplichte inentingen: je hond moet verplicht gevaccineerd zijn voor rabiës of hondsdolheid. Daarnaast raden we aan om de vaccinatie status van je hond up-to-date te houden
  2. Europees paspoort
  3. Identificatie aan de hand van een chip

Dieren jonger dan 15 weken mogen sinds 2014 niet reizen naar het buitenland.

De regels kunnen verschillen per deelstaat van de EU. Zo zijn bepaalde hondenrassen verboden in sommige deelstaten en zijn er soms verschillende vereisten nodig.

Ga je met je dier op reis binnen of buiten de EU? Vraag een advies op maat aan bij onze dierenartsen.

Ga voorbereid op reis. Voorzie je hond steeds van voldoende drinkwater en verfrissing. Zorg voor een EHBO-kistje, eventueel een hondengordel of bench, de vertrouwde voeding van je hond en een aantal speeltjes.